"ЗАВИХРЯМ СЕ"

Защо завъртаме чашата с вино, когато дегустираме или преди да отпием? На английски изразът звучи swirl wine, като най-точният превод на самия глагол е „завихрям се“. И точно в него всъщност се крият отговорите на въпроса.

Дегустацията на вино е наука и точно като такава изисква внимание, знание и отдаденост. Ние ще открехнем един малък прозорец, а вас ще оставим сами да се потопите в необятния свят на виното и неговата култура.

Завихрянето на виното в чаша преди да отпием е от огромно значение за цвета, аромата и вкуса.  Но по какъв начин оказва влияние?

1.       Отваря виното. Завихрянето на виното прави така, че кислородът позволява на ароматните съединения да станат по-откриваеми и помага за омекотяване на суровите танини (това са фенолните съединения, които се намират в ципата на гроздето), които определят горчивината на виното. Този процес се нарича аериране. А освен това със завихрянето, процесът на изпарение на алкохол се ускорява и това позволява ароматът на виното да бъде усетен още по-добре.

2.       Премахва по-неприятните миризми. Някои вина съдържат сулфитикоето може да доведе до образуването на миризма, напомняща на изгоряла клечка кибрит или развалено яйце. Няколко завъртания на чашата с вино биха могли да допринесат за разсейването на тези по-неприятни миризми.

3.       По-добра картина. Завихряйки виното в чашата, бихме могли по-добре да анализираме цвета на виното и вискозитета (това е характеристика, с която се описва степента на подвижност на течностите).          Освен това човек се влюбва с всички сетива в това, което вижда.

Това беше теорията, на вас оставяме практиката.