Каберне Совиньон е най-разпространения сорт грозде поради своята непретенциозност към почви и климат. Получил се е по случайност в Бордо, Франция при смесване на Каберне Фран и Совиньон Блан. Едно от най – големите му предимства е индивидуалността му. Отглеждан е и е много популярен в България, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Каберне Совиньон е с плътно тяло и наситен цвят, поради което успешно се купажира с други сортове.

Каберне Совиньон е едно от най-скъпо продаваните вина по света с ясно изразен характер и високо качество. С елегантния си аромат на горски плодове и подправки той може да бъде безпогрешно разпознат, а афинитетът му към дъб му придава вторични аромати на тютюн, дим и мускус. Винените експерти са на мнение, че е годно за отлежаване до няколко десетилетия, превръщайки се в многопластово и изискано вино.

Страхотният плътен вкус на каберне совиньон най-добре се съчетава с меса. От сирената най – добри за виното са горгонзола и камамбер.

Във Франция традиционната чаша за Каберне Совиньон е известна като „балон“, заради своята характерна форма. Тя позволява на виното да развие своя изтънчен аромат по най-добрия начин. Температура на сервиране 15°С - 18°С.