Безспорно розето е едно от най-обичаните и предпочитани вина, независимо дали става дума за лятно парти в градината или среща на приятелки. Това може би се дължи на специфичната му технология, която наподобява отчасти на бяло, отчасти на червено вино. Искрящия му розов цвят и свежия му плодов вкус го прави много привлекателно за повечето хора. Настроението, което създава, свежестта и ароматите на пролетта и лятото ни карат да се потопим в един свят на море, безкрай и още нещо….

Важно е да знаем, че розето се прави само от червени сортове – т.е. то не е смес между бяло и червено вино. Изключение може да се направи само за шампанското розе – при него е разрешено добавянето на бял сорт грозде.

Любопитен факт е, че розовите вина са първите познати ни от най-дълбока древност, поради винопроизводителните техники, които приключвали много бързо почти веднага след беритбата на гроздето.

По цвят съвременните розета варират от бледи едва забелязващи се нюанси до интензивен, тъмен, близък до светлочервения цвят или по-просто казано от така нареченият „сьомга” цвят до ягодов. Но какъвто и да е цветът му, то има едно предимство  - освежаващо и ненатрапващо, с възможност за съчетание с почти всички храни.

Някои сипват Розе в чаши за шампанско, но това искрящо вино си има свой собствен стил чаши в зависимост от своята възраст. Младото Розе – плитка чаша с леко разширен връх, старото Розе би могло да се сервира и в чаши направени за бели вина. Консумира се охладено при температура 10С - 13С.

Тъй като обикновено розето си подхожда с много плодове, е добре да  се заложи на череши, пъпеш или цитруси. То е идеално допълнение към летните и топли месеци. Изключително подходящи за почти всякакъв вид ястия, то си пасва идеално както с агнешко, пилешкото, патешкото, пуешкото, така и с морските дарове и риби, та дори и с пикантната ориенталска храна или вегетарианска храна.